Blankenberge

Het stuk

De auteur

De regisseur

De Spelers

Achter de schermen

Ook in 2004 brengt Kink Kank Hoorn
een prachtig stuk in de schijnwerpers

Waar we in 2003 in de wereld van de snob terechtkwamen
blijven we dit jaar aan de Belgische kust

De Belgische Kust

Het stuk

"BLANKENBERGE"

Een toneelstuk van Tom Lanoye,
in een regie van Rik Lamote

Blankenberge dateert van 1990 en het ziet ernaar uit dat de tijd het niet vlug zal achterhalen.
Lanoye toont haat en liefde in al hun gedaantes, maar bespaart ons de grote gevoelens. Hij situeert het in een milieu, dat hij door zijn korte loopbaan als kelner door en door kent : een brasserie, genoemd naar de badstad waar het zich afspeelt.

Op een zwoele augustusavond aan het einde van een drukke zomer, klaagt weduwe Lucy Verplancke, eigenares van de brasserie "Blankenberge" ove haar slecht seizoen. Zij wil daarom de zaak verkopen. Haar hopeloos verwende zoon Kurt wil de brasserie laten ombouwen tot een dancing. De wijkagent Armand heeft een oogje op de weduwe en hangt bij haar hele dagen aan de toog.

In "Blankenberge" werken verder de jonge kelner en jobstudent Philippe, die de jonge dienster Brigitte wel ziet zitten, maar zij krijgt eveneens avances van Kurt. Zij heeft echter alleen belanstelling voor haar mogelijke zangcarrière. Het overige personeel bestaat uit Carine, een serveerster op haar retour, die het bed deelt van iedereen en die bovendien aardig van zich kan afbijten. Ten slotte is er nog de keukenhulp Verdurme (Bertje), een geïsoleerde, oudere man, die genegenheid en seks zoekt bij Idris, een jonge illegaal en manusje-doet-al.

De laatste avond is er het traditionele afscheidsfeestje voor het tijdelijk personeel. In die bluesy sfeer ontwikkelt zich het hele dramatische gebeuren. Met lef, passie en humor licht Lanoye niet alleen de wereld van de horeca door, maar slaagt hij er eens te meer in ons menselijk gedrag te ontmaskeren.

De Spelers

Top

De Auteur

TOM LANOYE

Tom Lanoye is Een slagerszoon met een brilletje (1985) uit Sint-Niklaas. Daar gaat hij ook naar het college en krijgt o.a. les van Anton van Wilderode.
Na zijn humaniora studeert hij Germaanse filologie in Gent, waar hij afstudeert met een scriptie over het werk van Hans Warren. Tijdens zijn studies begint hij al met schrijven : hij publiceert in lokale bladen én in het Amsterdams studentenblad Propria Cures, geeft gedichten uit in eigen beheer en maakt podia onveilig met zijn literaire probeersels. In 1988 verschijnt zijn eerste roman Alles moet weg, die later ook verfilmd wordt.
Podia spelen een belangrijke rol in Lanoyes leven. In de periode 1982-84 brengt hij zijn soloverzencabaret Jamboree in Vlaamse en Nederlandse zalen en gaat hij met de Zwarte Komedie op toernee. In 1985 pakt hij uit met een solovoorstelling gebaseerd op zijn verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje en in 1988 en 1989 oogst hij veel succes met In de Piste, een one-man-show met conférences, visuele accenten en persiflages. Zijn ssuccesroman Kartonnen dozen (1991) bewerkt hij tot een theatervoorstelling.
In 1991 gaat zijn stuk Blankenberge in première, geschreven voor het Nederlands Toneel Gent. In 1993 creëert hij het toneelstuk Celibaat, naar de gelijknamige roman van Gerald Walschap.
Midden de jaren negentig schrijft Lanoye Ten Oorlog, dat in 1997 bij de Blauwe Maandag Compagnie in première gaat. Het is een herschrijving van de koningsdrama's van W. Shakespeare waarin op z'n Vlaams, Engels en Nederlands wordt gescholden, gerapt en gedold. De trilogie kent, onder de titel Schlachten, ook veel succes in Duitsland en Oostenrijk; op het jaarlijkse Theatertreffen in Berlijn wint Schlachten de Innovationspreis.
Samen met collega-schrijver Paul Mennes vormt hij het duo 'De Nichten', dat op het podium tekst en muziek samensmeedt tot "discoboedhisme".
In januari 2003 gaat de Duitse versie van zijn Mamma Medea in première in het befaamde Staatstheater van Hannover. Lanoyes Klankspel op rijm over cultuurclashes zal ten slotte ook op de theateraffiche prijken in Zuid-Afrika, Lanoyes tweede thuisland.

In de jaren 90 ontpopt de auteur zich in Vlaanderen tot een echte vedette. Naast het theater is hij ook op radio, televisie, in kranten, tijdschriften (Humo) en film te zien. Daarbij valt de schrijver op door zijn marktgerichte, zakelijke aanpak van literaire activiteiten. Lanoye is een zelfverzekerde "literaire middenstander" : in 1992 richt hij de Naamloze Vennootschap "L.A.N.O.Y.E." op, gespecialiseerd in "literair variété en afgewerkte producten"
Tom Lanoye staat ook bekend om zijn kritische houding tegenover een aantal maatschappelijke knelpunten. Samen met zijn Nederlandse vriend René Los zet hij zich in voor de rechten van holebi's. In 1996 laten Lanoye en zijn partner zich als eerste homokoppel registeren als samenlevers. Ook de politieke situatie in zijn thuisbasis Antwerpen ligt hem na aan het hart, o.a. de problematiek van het Vlaams Blok. In 2000 toont Lanoye dat hij niet alleen een geëngageerd schrijver is, maar de daad ook bij het woord wil voegen : bij de gemeenteraadsverkiezingen is hij kandidaat voor de groene partij.
In 2003 wordt Tom Lanoye de eerste officiële stadsdichter van Antwerpen, een titel die door hem direct werd omgedoopt tot externe stadsopsteller.

Top

Bertje & Idriss

De Regisseur

RIK LAMOTE

Twee jaar geleden leidde Rik Lamote voor Kinkankhoorn de productie "Amadeus" in goede banen.
Daarom zijn we blij dat we samen met Rik op stap kunnen gaan naar een nieuwe productie

Hij is geboren in 1967 te Oostende en is onderwijzer sinds 1990.
Zijn roots zijn vooral beïnvloed door de jeugdbeweging en de speelpleinwerking. Daar kon hij al vroeg zijn expressiviteit en creativiteit uiten bij kinderen en jongeren.

Al gauw werd toneel zijn passie.
Enkele opvallende producties waren 'Pretpark Kustcenter' van Flor Vandekerckhove en 'De vrek' van Molière (een klassieker vertolken zat al lang in zijn gedachten). Telkens ging het om opvoeringen met spelers van verschillende toneelkringen. Bij toneelkring Mephisto te Zandvoorde heeft hij vier opeenvolgende producties in goede banen geleid.
Ook kijkt hij met veel plezier terug naar de toneeltijd bij 'Nut en Vermaak', 'Caproen' te Oudenburg, 'De Klisse' te Bredene en 'Komedie Kateje' te Oostende

Bij elk stuk is het hem om de achterliggende betekenis te doen. De symboliek en het spelen vanuit de ziel zijn voor hem basiselementen die het toneel, toneel waard maken. Dat zijn dan ook steevast de vaste ingrediënten in zijn producties

Top

De Spelers

Madame Verplancke(Lucy)

Kurt

Carine

Brigitte

Philippe

Armand Mortier

Verdurme (Bertje)

Idriss

Riet SINNAEVE

Bart DEVOS

Ingrid HOSTE

Nikka BREEM

Thomas DANE

Hugo DEVOS

Willy VANDENPLASSCHE

Petero SILLIS

Brigitte en Philippe

Carine en Kurt



Top

Achter de schermen

Niet alleen de spelers maken van deze produktie een hoogtepunt. Ook achter de schermen zijn heel wat medewerkers aktief.

Madame Verplancke


Decorontwerp

Decorploeg
>
>
>
>
>
>
>

Foto's

Website

Annie Van Duüren

Willy Meeüs
Jean-Pierre Vermoote
Jean-Pierre Dezeure
Johan Dhaenens
Jaak Maton
Lieven Seghers
Dieter Devos
Annie Van Duüren

Declerck

Johan Dhaenens

Top

affiche
Top
home